Αντίλογος
Απο τους Γλύπτες στους γλύφτες…

ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ

Τα δεινά της διαβούλευσης

Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΤΖΑΝΑΚΗ

ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ, όλα είναι τέλεια τακτοποιημένα. Υπάρχει ένα μείζον πρόβλημα; Πολύ ωραία. Αρχίζουμε μια διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους, λέει ο καθένας τις απόψεις του, μετά τα ανεβάζουμε όλα στο Διαδίκτυο, λαμβάνουμε υπόψη τις παρατηρήσεις των ενεργών πολιτών και καταλήγουμε σε μια σύνθεση. Και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Στην πράξη, η Ελλάδα είναι γεμάτη μπλόκα. Και τόσο η κυβέρνηση όσο και οι αγροτοσυνδικαλιστές μοιάζουν χαμένοι στη μετάφραση- θέλουν πολύ να τα πουν, αλλά δεν βρίσκουν την κατάλληλη διαδικασία. Σκεφτείτε δηλαδή τι έχει να γίνει αν συναντηθούν κιόλας. Βεβαίως κάποια στιγμή, ίσως και σύντομα, τα μπλόκα θα λήξουν, αλλά η διαβούλευση θα παραμείνει. Και θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί…

Προφανώς, κανείς δεν μπορεί να πει όχι σε αυτή καθεαυτή την ιδέα της διαβούλευσης. Γι΄ αυτό άλλωστε έγινε δεκτή με απολύτως θετικά σχόλια όταν πρωτοπαρουσιάστηκε. Μόνο που τότε το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση και υπήρχαν ακόμα οι ψευδαισθήσεις ότι τα πράγματα δεν ήταν και τόσο τραγικά όσο αποδεικνύεται ότι είναι.

Ο εχθρός χρόνος
ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ είναι στην κυβέρνηση. Και η οικονομική κρίση είναι τόσο μεγάλη που δεν αποκλείεται, αναλόγως των εξελίξεων, να μετατραπεί και σε κοινωνική κρίση. Αν δεν έχει μετατραπεί ήδη- ποιος περίμενε ότι αγρότες θα σκέφτονταν να κλείσουν δρόμους απέναντι σε μια κυβέρνηση 100 ημερών; Και τι θα συμβεί αύριο, όταν οι δημόσιοι υπάλληλοι συνειδητοποιήσουν τις μειώσεις των αποδοχών; Όταν οι άνεργοι θα είναι η νέα πλειοψηφία;

Σε μια τέτοια οδυνηρή συγκυρία, η κουλτούρα της διαβούλευσης που δείχνει να έχει διαποτίσει την κυβέρνηση στέλνει το λάθος μήνυμα ότι υπάρχει χρόνος, ενώ χρόνος δεν υπάρχει. Το μομέντουμ της μεγάλης προσδοκίας, αμέσως μετά τις εκλογές, σπαταλήθηκε σε συζητήσεις και σχεδιασμούς γεμάτους αντιφάσεις.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου απολαύει μεγάλης αποδοχής. Αυτό όμως ισχύει σήμερα, για το αύριο κανείς δεν ξέρει. Σήμερα λοιπόν και όχι αύριο πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του. Και να ζητήσει από την ελληνική κοινωνία να τις στηρίξει. Αλλιώς, το ρεύμα του ΠΑΣΟΚ θα πάθει κοινωνικό βραχυκύκλωμα.

Advertisements

Χωρίς σχόλια to “ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: