Αντίλογος
Απο τους Γλύπτες στους γλύφτες…

ΕΓΙΝΑΜΕ Η ΧΛΕΥΗ ΤΩΝ ΗΤΤΗΜΕΝΩΝ

Εμείς και οι «Φράγκοι»

Του ΠΑΥΛΟΥ ΤΣΙΜΑ

Ως προς τη μοίρα μας- το ενδεχόμενο να βρεθούμε σε αδυναμία δανεισμού, να αναζητήσουμε σωσίβιο στο ΔΝΤ, να αποβληθούμε από την ευρωζώνη ή να γίνουμε ο μοχλός αποσταθεροποίησης του ευρώ- οι γνώμες διίστανται. Άλλοι προεξοφλούν την επικείμενη καταστροφή και άλλοι δυσπιστούν, άλλοι την εύχονται και άλλοι την ξορκίζουν. Μα όλοι περί αυτής ομιλούν…

Μπορεί κανείς να αποδώσει αυτό τον πληθωρισμό αρνητικής δημοσιότητας σε διαφορετικές αιτίες. Σε κερδοσκοπικά, τοκογλυφικά παιχνίδια δυνάμεων της αγοράς που παίζουν στο στοίχημα την πτώση μας. Σε σκοτεινές πολιτικές σκοπιμότητες υπονόμευσης του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, με μοχλό το ελληνικό χρέος. Ή στους ειλικρινείς φόβους αναλυτών που προβλέπουν ότι το επόμενο χτύπημα της κρίσης θα εκδηλωθεί στην περιοχή του sovereign debt, των ομολόγων με κρατική εγγύηση, και προσπαθώντας να μαντέψουν τον αδύναμο κρίκο, το κράτος που θα παίξει τον ρόλο της Lehman Βrothers στον νέο γύρο της κρίσης, σκοντάφτουν πάνω στα ελληνικά ελλείμματα.

Μπορεί επίσης να επιτρέψει κανείς στον εαυτό του την πολυτέλεια, για να μην κακοκαρδίζεται, να παρηγοριέται με την υποψία ότι πίσω από όλα αυτά κρύβεται και ένας ρατσισμός, το «κακό μάτι» των ξένων ή ο φθόνος των εργατικών «Βορείων» για όλους εμάς τους ακόλαστους «Νότιους», τους τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας.

Όταν όμως- εκτός από τους Πακιστανούς οδηγούς ταξί, που δεν διαβάζουν τις σομόν σελίδες- μοιράζονται την ίδια γνώμη για εμάς και προοδευτικά έντυπα της (αδελφής στα χρέη) Πορτογαλίας, τα οποία καλούν τον πολιτικό κόσμο της χώρας τους να δράσει ώστε «να μην έχει και η Πορτογαλία τη μοίρα της Ελλάδας», πώς να παρηγορηθεί κανείς; Και όταν ένα αξιοσέβαστο έντυπο της βρετανικής Αριστεράς, το περιοδικό «Νew Statesman», σε ένα άρθρο σφοδρής κριτικής κατά της κοινωνικά ανάλγητης και οικονομικά αδιέξοδης πολιτικής περικοπών που ακολουθεί η συντηρητική ιρλανδική κυβέρνηση σημειώνει πως «το Δουβλίνο έχει πάντως δίκιο να προσπαθεί να διαχωρίσει την Ιρλανδία από την Ελλάδα, της οποίας η αδιάκοπη ασωτία απειλεί να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την ευρωζώνη», πού να κρύψεις το κεφάλι;

Το παιχνίδι της διάγνωσης των (κακών) προθέσεων πίσω από την αρνητική δημοσιότητα στην οποία κολυμπάμε, έχει λοιπόν περιορισμένη χρησιμότητα. Το πρόβλημά μας δεν είναι να ετάσουμε τας καρδίας των επικριτών μας, αλλά κάτι να κάνουμε και γρήγορα.

Πρώτον, για να αποδράσουμε όσο υπάρχει, αν υπάρχει, ακόμη καιρός από την ομηρεία των δανειστών μας.

Δεύτερον, για να μην αφήσουμε να πάει χαμένη μια κρίση που θα μπορούσε να είναι η μεγάλη ευκαιρία για να σπάσει ο ελληνικός φαύλος κύκλος, η αδιάκοπη αναπαραγωγή ενός διεφθαρμένου, κρατικοδίαιτου «καπιταλισμού των κολλητών» (crony capitalism) και ενός υποταγμένου στις πελατειακές σχέσεις (και γι΄ αυτό ανοικονόμητου και σπάταλου) κράτους.

Και τρίτον, για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα (που η σημερινή ανυποληψία μας στερεί) να προβάλουμε την αξίωση να αντιμετωπιστεί το «ελληνικό πρόβλημα» και ως «ευρωπαϊκό πρόβλημα». Να αναγνωριστεί δηλαδή ότι, πέρα από τις ιδιαίτερες εθνικές αδυναμίες κάθε χώρας, ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός των μικρών περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης αντανακλά και μια εγγενή (και μη διατηρήσιμη) ασυμμετρία στην αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, που καταδικάζει αυτές τις χώρες σε υστέρηση ανταγωνιστικότητας έναντι του σκληρού ευρωπυρήνα.

Κάτι να κάνουμε και γρήγορα για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα (που η σημερινή ανυποληψία μας στερεί) να προβάλουμε την αξίωση να αντιμετωπιστεί το «ελληνικό πρόβλημα» και ως «ευρωπαϊκό πρόβλημα»

Advertisements

Χωρίς σχόλια to “ΕΓΙΝΑΜΕ Η ΧΛΕΥΗ ΤΩΝ ΗΤΤΗΜΕΝΩΝ”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: